top of page

Chris Rosiers speelt ‘De Wattman’ in de huiskamer van Emma

22/11/2019 

door Ward Bosmans

 

BREENDONK / LIEZELE / RUISBROEK / PUURS-SINT-AMANDS - 

Vrijdag- en zaterdagavond is de gezellige woonkamer van Emma Vivijs uit Breendonk een theaterpodium. Chris Rosiers speelt er De Wattman een stuk van de bekende Antwerpse auteur en columnist Erik Vlaminck in een regie van Jacques Peustjens. Vooraf wordt het publiek getrakteerd op een etentje.

Het verhaal van De Wattman speelt zich af tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Op 10 mei 1940 om 5.45u - de oorlog is officieel nog niet begonnen – bombarderen Duitse vliegtuigen het Sint-Amadeusgesticht voor krankzinnigen in Mortsel. Er vallen tientallen doden, de schade is enorm. De snel opeenvolgende oorlogsgebeurtenissen van de dagen erna, en een nog omvangrijker bombardement dat Mortsel in 1943 trof, hebben ervoor gezorgd dat de ramp niet in het collectieve geheugen werd gegrift. Op 10 mei 1940 om 7u krijgt trambestuurder Leon Vermast de opdracht om de geplande tramrit naar Hoboken te onderbreken en dadelijk naar Mortsel te sporen. Hij moet er de overlevende psychiatrische patiënten van het bombardement ophalen en hen naar een school in Merksem brengen. Deze tramrit zal zijn leven veranderen.

Erik Vlaminck

De Wattman is door Erik Vlaminck (65) geschreven als theaterstuk en werd pas later ook in boekvorm uitgebracht. De auteur debuteerde op 21-jarige leeftijd met de novelle De Troost. Hij werd bekend met zijn zesdelige roman Fleuve over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20ste eeuw. Als theatermaker creëerde hij diverse stukken voor verschillende gezelschappen. Zijn meest recente roman Een berg mens onder witte lakens verscheen in maart en wordt volgend jaar – net als De Wattman – als eerste door theater PEG als toneelstuk gespeeld. “Wat niet zo veel mensen weten is dat Erik Vlaminck vroeger zelf in het Amadeusgesticht gewerkt heeft als opvoeder. Hij kent dus perfect de wereld waarover hij schrijft”, zegt regisseur Jacques Peustjens. “Wat Erik nog liever doet dan schrijven is op café gaan. Niet om te drinken, maar om mensen te observeren. Toen ik hem eerder deze week toevallig tegen het lijf liep, vroeg ik hoe het met zijn nieuwe boek was. Hij antwoorde dat hij klaar was, maar dat hij alleen alles nog moest neerschrijven. Zo is Erik. Hij heeft De Wattman oorspronkelijk geschreven voor muziektheater De Kolonie waar Vic De Wachter de wattman speelde. Wij hebben er livemuziek van Elvis aan toegevoegd. Die muziek ondersteunt in dit stuk heel mooi het ritme van de tekst.”

De regisseur koos bewust voor Chris Rosiers als hoofdrolspeler. “Omdat ik er quasi zeker van was dat hij daar de geschikte man voor was. Je hebt in eerste instantie iemand nodig die goed kan vertellen. Dat is iets wat Chris nu eenmaal in zich heeft. Ook in ons volgende stuk – Een berg mens onder witte lakens van Erik Vlaminck - zal Chris een rol spelen.”

Uitdaging

Acteur Chris Rosiers uit Willebroek vindt het naar eigen zeggen een hele uitdaging om deze monoloog te spelen. “In de eerste plaats is het een heleboel tekst. Maar de tekst uit het hoofd leren is de kleinste opdracht. Het komt eropaan om in het hoofd van je personage te kruipen en om je helemaal in die man te transformeren. Tegelijk is dat ook het leuke aan een monoloog. Ik ben helemaal weg van dit stuk. Ook van de boeken van Erik Vlaminck.”

Huiskamer

Opmerkelijk is dat het stuk in een huiskamer wordt gespeeld. “Emma Vivijs organiseert een zestal keer per jaar optredens in haar living. Dat kan theater zijn, maar ook muziek. Er is plaats voor 40 toeschouwers. Zij combineert dat bijna altijd met een etentje. Vaak past ze het menu zelfs aan het thema van de voorstelling aan”, legt Chris Rosiers uit.

De Wattman van Erik Vlaminck in een regie van Jacques Peustjens en met acteur Chris Rosiers speelt op vrijdag 22 en zaterdag 23 november in Breendonk, telkens om 20.30 uur. De kans dat er nog plaatsjes vrij zijn in de huiskamer van Emma Vivijs is klein, maar wie toch nog zou binnengeraken betaalt 30 euro voor de voorstelling met een etentje vooraf. Wie enkel de voorstelling wil zien betaalt 15 euro. Je kan Emma Vivijs bereiken via emmavivijs@hotmail.com

www.theaterpeg.be

bottom of page