EMILE VERSTRAETEN en IVAN SMEULDERS

 

18 februari 2022 om 20.30 u

Ivan Smeulders (Antwerpen) en Emile Verstraeten (Gent) zijn twee muzikanten met een klassieke opleiding maar ze verdienden ook hun sporen in de jazz, de wereldmuziek, de zigeunertraditie, de filmmuziek en als uitvoerders van eigen werk. “Couleurs” is hun eerste plaat. Het uitgangspunt: “met veel goesting mooie muziek maken, mekaar speels aanvullen en optillen”. En ook wel: “de traditie doorbreken of aanvullen zonder het respect voor de traditie te verliezen”.

Ivan en Emile voelen zich zowel muzikaal als emotioneel tweelingbroers, dat helpt natuurlijk. Ze vormen moeiteloos een twee-éénheid. Toch zijn er ook verschillen; Ivan denkt filmischer als componist, Emile vertrekt van heldere jazz. Elke compositie is zorgvuldig gearrangeerd. De viool, het accordeon en de bandoneon staan centraal. Beide muzikanten kennen de mogelijkheden van hun instrumenten door en door en stoppen nooit met improviseren, zoeken naar klankkleuren en muzikale meerwaarde.

Ivan en Emile leerden mekaar kennen in mijn groepje (daar ben ik best trots op trouwens) waarmee we acht jaar lang zeer succesvol toerden in binnen- en buitenland. Maar ze ontdekten dat ze ook een eigen verhaal hebben. Een verhaal waarmee u kan kennis maken dankzij “Couleurs” en de concerttoer die erop volgt.

 

Bart Peeters